Kako besplatno dobiti Medtrum uređaj ?

U Bosni i Hercegovini, situacija s dostupnošću CGM (Continuous Glucose Monitoring) senzora polako, ali sigurno napreduje. Zahvaljujući velikom naporu udruga, liječnika i podršci institucija, moguća je refundacija Medtrum i drugih senzora koji se nabavljaju izvan zemlje, uključujući i Medtrum uređaje. Sličan princip postoji i u Crnoj Gori.

Medtrum uređaj je namjenjen dijabetičarima tip 1, tip 2, osobama sa inzulinskom resistencijom, sportistima kao i svima koji žele pratiti glukozu u krvi.

Osim toga, lokalno tržište senzora u BiH se postupno jača zahvaljujući registriranim firmama koje pružaju lokalnu podršku i edukaciju. Važno je napomenuti da se garancijska podrška sada pruža lokalno, što eliminira potrebu za slanjem senzora u inozemstvo u slučaju neispravnosti, uključujući i Medtrum uređaj. Ovo je posebno važno za one koji ne mogu unaprijed platiti senzore i čekati refundaciju od osiguranja ili lokalne općine.

Neki od vrlo pozitivnih primjera u BiH

U Tuzlanskom kantonu, Republici Srpskoj, Kantonu 10 (Livno), Brčko distriktu , Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-Nervetvanskom kantonu korisnici koji ostvaruju pravo na senzore koje ne moraju plaćati u apotekama nego ih dobiju na recept, uključujući i Medtrum uređaje.

Važno je da se administrativna (i ostala prava) poprave i u ostatku BiH, u sljedećim kantonima: Unsko-sanskom, Srednjo-bosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i drugima, kako bi svi pacijenti s dijabetesom imali jednaku mogućnost pristupa senzorima, uključujući i Medtrum uređaj.

U svakom dijelu BiH postoji grupa osoba s dijabetesom koja ostvaruje pravo na senzore uz neki oblik financiranja, što uključuje i Medtrum uređaja putem lokalnih zdravstvenih ustanova.

Zaključak

Moramo se složiti da je odlično što u cijeloj BiH dio pacijenata koji ostvaruje pravo na senzore, uključujući i Medtrum uređaje, ima mogućnost izbora. Senzore mogu dobiti u lokalnim apotekama ili imaju mogućnost refundacije određenog iznosa za sve senzore koji se nabavljaju izvan Bosne.

No, važno je da pacijenti, osiguranja, industrija i liječnici nastave činiti sve što je u njihovoj moći da se prava osoba s dijabetesom u BiH izjednače i povećaju u cijeloj državi. Nitko to neće napraviti umjesto njih. To je jedini način da se trajno ukine diskriminacija bazirana na dobi ili mjestu stanovanja unutar iste države.

Imate pitanja ili želite saznati više?

Kontakt telefon

+387 61 526 257

Kontakt email

info@medtrum.ba